Hamilelik Süresince Diş Etinde Ne Gibi Değişiklikler Olabilir?

Hamilelik esnasında meydana gelen hormonal değişiklikler yüzünden diş eti hastalıklarına karşı yatkınlık oluşmaktadır. Bu yatkınlık hamilelik öncesi tam bir ağız muayenesinden geçilip optimal ağız hijyeni sağlanarak ve bunu sürdürme alışkanlığı edinilerek engellenebilinir. Hamilelikte gözlenebilen diş eti büyümeleri tek bir dişin çevresinde veya bütün ağızda yaygın olarak görülebilir.

Hamilelikte Diş Eti Büyümelerinin Sebebi Nedir?

Hamilelik süresince gözlenen yüksek düzeydeki hormonal değişiklikler, damarların yapısında değişiklik yaratarak bireyin iltihapsal durumlardaki yanıtını farklılaştırır.

Hamilelikte Diş Eti Büyümesi Nasıl Gözlemlenir?

Hamilelikte gözlenen diş eti büyümesinde doku parlak, kırmızımsı, yumuşak kıvamlı kendiliğinden ya da dokununca kanayan yapıdadır.

Hamilelikte Diş Eti Problemleri Nasıl Başlar?

Genellikle 3. aydan sonra meydana gelir ancak daha erken dönemlerde de gözlenebilir ve özellikle ağız hijyeninin iyi olmadığı bireylerde görülme sıklığı daha fazladır.

Hamilelikte Yaşanan  Diş Eti Problemleri Ağrılı Mıdır?

Başlangıçta ağrıya neden olmaz, ancak ilerlemiş durumlarda dişlerin çiğneyici yüzeyini içini aldığında ağrıya neden olur.

Hamilelikte Yaşanan  Diş Eti Büyümeleri Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavisi ağız hijyeninin optimal düzeye getirilmesinin ardından dokunun kaldırılmasını içerir, bazı durumlarda hamilelik süreci içinde tekrar edebilir ancak hamilelikten sonra gözlenmez.

Dr.Med.Dent. Laçin BERBER
Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı
Periodontist